Aktier kan vara alternativ till att spara pengar i plånbok eller madrass [foto: Henrik Hemrin]

Apple eller Microsoft – vilken har varit bäst? 

För fem år sedan startade jag ett experiment. Jag ville se om Apple eller Microsoft är bäst aktie att äga. På en och samma dag köpte jag en post Apple och en post Microsoft för samma belopp.

Jag tog ingen hänsyn till hur aktierna gått just då, datumet var utifrån när jag var redo att köpa. Bägge bolagen var även för fem år sedan enormt stora, väldigt väletablerade och väldigt välkända. Apple var förmodligen det hippaste bolaget av dem då, likväl som nu.

Aktierna köptes till ett ISK-konto (Investeringssparkonto) hos Aktieinvest. ISK-konto innebär att man betalar en skatt till staten, baserat på en procentsats på förmögenheten som finns på kontot. Framför allt är det aktier och aktiefonder som är lämpliga att ha på kontot, räntefonder och kontanta medel äts upp av skatten. Denna skatt får man betala vare sig aktier och fonder går upp eller ner. I gengäld blir det ingen skatt när man tar ut pengar från ISK-kontot, eller köper och säljer inom ISK-kontot. Deklaration av ISK-konto är mycket enklare än om man har aktier på traditionellt VP-konto eller depå.

Aktieinvest är en nätmäklare som ger rätt bra möjligheter att även köpa utländska aktier till rimlig avgift (courtage). De har också ”andelsorder” som gör att man kan köpa för ett specifikt belopp, och ganska små belopp, och så blir det så många aktier och delar av aktier som beloppet räcker till. För utländska aktier är det enbart andelsorder som gäller hos dem. Aktieinvest har också en intressant tjänst i att de utan extra avgift automatiskt återinvesterar utdelningarna. När jag började använda Aktieinvest ägdes de av Aktiespararna, där jag är medlem. Aktieinvest är nu sålt till utomstående bolag, men fortfarande finns speciella förmåner för medlemmar i Aktiespararna.

Det här med att återinvestera utdelningarna är intressant att göra om man inte känner att man vill använda utdelningen som en inkomstkälla att förbruka omgående. Detta eftersom de återinvesterade utdelningarna blir till inköp av fler aktier (och genom andelsordersystemet så kan man köpa delar av aktier), man har fler aktier som nästa gång leder till mer utdelning, och så återinvesteras detta också och allt blir underlag för nästa utdelning. Återinvestering görs vid varje aktieutdelning (om det blir utdelning), vilket för just dessa aktier varit flera gånger per år. Ja, det är detta som är den berömda ränta-på-ränta-effekten, när den appliceras på aktier. Ränta-på-ränta blir det ju förstås också på ett sparkonto, även om räntan just nu är relativt låg.

Graf över utveckling av aktierna för Apple och Microsoft under fem år [graf: Henrik Hemrin]

Så hur har det gått då? Ja, efter knappa fem år så har Microsoft gått klart bättre än Apple! Men båda har gått bra. För bägge bolagen har det ursprungligen investerade beloppet mer än fördubblats! Största värdeökningen står kursökningen för. Men notera också de gula och gröna staplarna som är utdelningarna och hur mycket de är värda efter återinvestering. Utdelningarna är inte så jättestora, men bidrar ändå till ökningen, och den effekten ökar med åren. Microsofts utdelningar har drygt fördubblats tack vare att de har återinvesterats i stället för att plockas ut.

Bägge dessa aktier handlas i USA och i dollar. Mitt ISK-konto är i svenska kronor, all min interaktion görs i svenska kronor. Valutornas förändringar mellan varandra påverkar utvecklingen. På vilket sätt valutan påverkat under dessa fem år har jag inte ens försökt att utreda.

Det finns många sätt att hantera sparande i aktier (och fonder). Jag tycker bättre och bättre om ”latmansprincipen”, eller bli miljonär i hängmattan för att låna ett uttryck från en boktitel (mer nedan). Latmansprincipen går i grunden ut på att man köper en aktie, och så behåller man den (och gärna återinvesterar utdelningen), tills man behöver pengarna. Detta passar bra för ”stabila” bolag som puttrar på år efter år. Visst bör man ändå ha koll på att företaget ser ut att puttra på även under kommande år. Liksom att man inte står med allt för mycket av sitt sparande i en aktie. Men det är väldigt bekvämt att låta aktien i huvudsak bara sköta sig själv till dess jag behöver pengarna (eller snarast en tid innan jag behöver pengarna). Jag slipper studera börskurser och andra analyser i detalj för att att bestämma mig om det kanske är bättre att sälja och hoppa till en annan aktie, med svårigheten att fatta rätt beslut både för sälj och köp, liksom avgifter som tillkommer vid varje affär.

När jag köper en aktie, så innebär det att jag lånar ut pengar till företaget. Jag är därmed ägare av företaget, tillsammans med andra ägare. Jag tycker det är bra med bolag som fokuserar på långsiktighet snarare än nästa kvartalsrapport, att företaget har som mål att finnas kvar länge och göra gott för ägare, kunder, anställda liksom samhället och jorden i stort. Det är också ett skäl till att jag gillar latmansprincipen i ägandet, att stanna länge i bolaget och inte hoppa runt. Även om jag nu är en lillepluttägare.

Är man intresserad av att spara i aktier och även fonder, då vill jag rekommendera att bli medlem i Aktiespararna. Inte minst för deras månatliga tidnings skull, men också för lokala träffar med mera.

Det finns massor av böcker att läsa förstås. Jag ska i denna artikel rekommendera en författare, som jag nämnde ovan och som skriver i linje med det jag skrivit ovan: Per H Börjesson. En tunn och snabbläst bok av honom är "Så här blir du miljonär i hängmattan". Lite tjockare, men ändå inte så tjocka är ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer” och ”Så här blir du miljonär som pensionär”. Jag har läst alla tre, de liknar varandra och är läsvärda allihopa. Så här mitt i semestertider rekommenderar jag den tunnaste och senaste av dem; "Så här blir du miljonär i hängmattan".

Boken Så här blir du miljonär i hängmattan, av Per H Börjesson [foto: Henrik Hemrin]

När det gäller min tävling mellan Apple och Microsoft så är jag lite överraskad att Microsoft gått såpass mycket bättre än Apple under denna femårsperiod. Bägge bolagen känns robusta och jag tror de har en bra framtid de närmaste åren. Jag kan ha fel, men det är vad jag tror. Just nu behöver jag inte de pengarna jag har investerat i dem. Det finns därför ingen anledning för mig att inte vara lat med dessa aktier tills vidare, utan låta tävlingen fortsätta, inklusive ränta-på-ränta. Det är alltid en risk med aktier. Även om de har gått upp efter denna femårsavstämning, så kan de gå ner både lite och mycket eller i värsta fall gå i konkurs. Om man ska spara i aktier, så ska man definitivt ha fler än två aktier. Och köpa vid olika tillfällen.

Henrik Hemrin

30 juni 2019

Comments powered by CComment

- on the web since 1998!

Human beings are very much the same, all over the world. Individuals are different. Advocate of human rights and real democracy for everyone.

© Copyright Henrik Hemrin

RSS feeds: Kunskap - Knowledge Ι Wisdom - Vishet Ι Walking to Linux Ι Mastodon

Contact and follow: Mail Ι Mastodon Ι Pixelfed Ι LinkedIn

Integritet - Privacy
Sitemap