Jag hörde på nyheter idag att en del näringsverksamhet fått elstöd trots att näringar inte skulle få det. Och att det verkar hänga ihop med enskilda näringsidkare.

Är man enskild näringsidkare som jag inser jag en sak som kan vara problemet:

Jag har kvar min mors föräldrahem tillsammans med ett antal kusiner. En liten fd bonnagård i den småländska skogen. Där finns bl a ett bostadshus (ej näring), gamla åkrar och ängar och en del skog. Vi arrenderar vi ut en del mark till en granne som har hästar där (har varit hästar, jag har inte exakt koll på dagsläget). Det finns elstängsel (=näring). Vi har bara en elinstallation, dvs ett elabonnemang och en elräkning. I boföringen uppskattar vi hur mkt av elen vi använt i stugan och hur mycket som gått till stängsel. Skatteverket har rätt till bokföringen om de vill, men skickas inte in normalt sett. Det finns ingen chans för försäkringskassan att veta hur mycket som är elstängsel och hur mycket som kylskåp och element, från elräkningen som går till en av mina kusiner.

Jag vet inte hur det är i vårt fall. I varje fall är det en mycket liten närin. Jag har inte riktigt koll på hur stor verksamhet kan vara inom enskild näring, och exakta skillnader när det är passiv enskild näring som vi bedriver eller aktiv enskild näring. Jag vet i alla fall att det vi gör är helt normalt och helt enligt regelverket. Jag misstänker att det är helt eller ungefär så här enkelt som problemet uppstått, som är uppenbart för den som vet något om enskild näringsverksamhet.

Men har man missat en så enkel liten detalj i upplägget?

 

Henrik Hemrin

21 mars 2023

Comments powered by CComment

- on the web since 1998!

Human beings are very much the same, all over the world. Individuals are different. Advocate of human rights and real democracy for everyone.

© Copyright Henrik Hemrin

RSS feeds: Kunskap - Knowledge Ι Wisdom - Vishet Ι Walking to Linux Ι Mastodon

Contact and follow: Mail Ι Mastodon Ι Pixelfed Ι LinkedIn

Integritet - Privacy
Sitemap