Äppelblommorna har förlorat sin glans [foto: Henrik Hemrin] Det är vår, eller kanske tidig sommar är mer korrrekt. Naturen som under vintern och en bra bit fram på våren knappt visar ett livstecken rör sig plötsligt snabbt under senvåren och sommaren. Det är inte många dagar sedan blommorna på äppelträden var så vackra i sin prakt; Salt myra. Nu har äppelblommorna förlorat sin prakt, trädet är på väg vidare mot sommaren och förhoppningsvis mot frukter under hösten. Bilden ovan är en flagnande äppelblomma på samma träd fotograferat en vecka senare.

Blomknopparna nedan är från en oxel som växer nära äppelträden och fotograferat samtidigt som äppelblommorna i Salt myra. Man kan ana att några av knopparna är på väg att spricka upp och blommorna kommer snart att slå ut.

Oxelknoppar [foto: Henrik Hemrin]

Samtidigt som äppelträdets blommor flagnar (översta bilden) och nästan alla blombladen fallit, så har oxelns blomknoppar tagit stora steg framåt och nu håller oxeln verkligen på att starta sin blomning.

Oxelblommor [foto: Henrik Hemrin]

Och även oxeln får besök av smådjur. Tyvärr har jag inte kunskap nog att säga vad de två små krypen som sitter på varandra är för djur. Om du vet vad det är för kryp, berätta gärna.

Oxelblommor med (för mig okända) kryp [foto: Henrik Hemrin]

Fotoutrustning

Det här med makrofotografering är fortfarande klurigt.

Oxelknopparna har jag kämpat med flera gånger. Jag har inte blivit nöjd med fokus, och inte riktigt nöjd heller med bilden jag visar här. Först tog jag med halvautomatiska inställningar och relativt lågt ISO. Senare har jag provat med stativ och även fjärrutlösare för att minska rörelseoskärpan. Rätt ofta har jag hållt grenen med ena handen. Men jag har inte gått så långt att jag tagit bort grenen från trädet. I något läge gick jag över till manuella inställningar, med högre ISO, kortare slutartid och ändå hyggligt liten bländaröppning. Oxelknopparna på bilden ovan, om jag minns rätt, är utan stativ.

Bilderna från den fotografiska expeditionen, med vissnad äppelblomma och utslagna oxelblommor, de togs också med manuella inställningar och på fri hand utan stativ, men troligen höll jag i grenen för att parera vindpustar. Vid det här tillfället blev flera bilder väl underexponerade vid fotograferingen, vilket kompenserades i raw-framkallningen.

Jag funderar, om jag haft en modern och avancerad mobilkamera - hade då bilderna blivit bättre än vad jag åstadkommit?

Kamera: Nikon D90

Objektiv: Nikkor AF-S DX Zoom-NIKKOR ED 18-55 mm F3.5-5.6G

  Vissnad äppelblomma Oxelknopp Oxelblommor Oxelblommor med kryp
Brännvidd 46 48 46 46
Slutartid 1/800 s 1/800 s 1/800 s 1/800 s
Bländare 20 18 20 18
ISO 1600 1250 1600 1600

 

Försättslins: Raynox DCR-250

Helt manuellt inställt: Manuell fokusering, liksom ISO, slutartid och bländare.

RAW-format (NEF)

Efterbehandlad vid RAW-konvertering i mjukvaran Corel Aftershot Pro 3.

Öppna bilderna i eget fönster om du vill se dem större.

Henrik Hemrin

5 juni 2021

 

Comments powered by CComment

- on the web since 1998!

Human beings are very much the same, all over the world. Individuals are different. Advocate of human rights and real democracy for everyone.

© Copyright Henrik Hemrin

RSS feeds: Kunskap - Knowledge Ι Wisdom - Vishet Ι Walking to Linux Ι Mastodon

Contact and follow: Mail Ι Mastodon Ι Pixelfed Ι LinkedIn

Integritet - Privacy
Sitemap