Dagen började med att P1-morgon rapporterade om kraftigt sänkta oljepriser och börsfall i Asien. Börserna i Asien sjönk beroende på Coronavirusets härjning runt världen och turbulensen i oljepriset. Och oljepriset är också relaterat till viruset, och mer direkt utlöst av att förhandlingar mellan OPEC och Ryssland strandat över gemensam strategi på grund av detta.
Hur ska det gå i Stockholm idag var då frågan.
För någon vecka sedan var Stockhomsbörsen (OMXS30) upp 7-8 % (taget ur minnet) sedan årsskiftet. Sedan har det burit utför rejält när viruset tagit mer kraft och inte bara i Kina. Även om det varit någon dag uppåt.
Så var det då dags idag för en rejäl kälkbacke neråt. OMXS30 slutade idag på mer än -5 %, och årets uppgång har bytts till en nergång på nästan 13 % sedan årsskiftet. Förra året gick index upp fantastiskt, men nu är det inte mycket kvar av den uppgången.
Nu prövas ens strategier för aktieägande, hur "stresstålig" man är i sin strategi och om det kanske är dags att ompröva strategin. Aktiefonder är ungefär samma sak.
Pengar som man behöver "snart" brukar sägas att man inte ska ha på börsen. Snart, det är typiskt ett-två år, eller kanske uppåt fem år.
Historiskt har börsen alltid återhämtat sig förr eller senare. På längre sikt har börsen varit bra ställe för att förränta kapitalet. Nu är ju dock inte historik en garanti för att framtiden blir likadan. Tänk om börsen är på nergång för gott?
Om man tänker på Coronaviruset, så finns idag inget botemedel. Dödlighetssiffror som uppges ligger mellan sådär 0,5 - 4 % i olika länder, baserat på den kortvariga och bristfälliga data som finns ännu (siffror tagna ur minnet från nyhetsrapprtering på SVT). Det finns också tecken just nu i Kina på att färre nya insjuknar än det gjort tidigare, att vardagen kan återvända.
Sannolikheten att ett vaccin eller botemedel kommer att finnas tillgängligt (åtminstone i vissa delar av världen) är som jag förstår stor. På en tidshorisont av ett år eller kanske två år.
Så på ett par års sikt är det mycket troligt att viruset är under kontroll på ett hyggligt vis. Skulle å andra sidan en epedemi i många länder eller en pandemi verka i flera år så kan jag verkligen tänka att det är en bra bit kvar neråt för börsen.
Sen är det inte sällan så att börsen har större pendelrörelser vid osäkerhet, endera dagen kommer förmodligen en hygglig rörelse uppåt.
När ett nytt företag ska in på en etablerad marknad talar man om att ett sätt att bryta in och ta marknadsandelar är att ha en "disruptive" idé; att göra något på ett helt annat sätt. iPhone kan vara ett exempel för att åskådliggöra det.
Tänk om viruset är "disruptive" på marknaden? Viruset främjar asocialt leverne, eftersom det sprids när människor är nära varandra. Just nu påverkar det med att en del tvingas eller frivilligt behöver leva i karantän, liksom diverse evenemang som ställs in eller hålls utan publik, samt resande som dras ner i företag. Men tänk om vi på sikt generellt drar ner på sociala livet; resor, gå på bio, teater, fotboll, gå till simhallen, slalombacken, badstranden, äta ute och så vidare där vi möter andra människor? Nej, jag tror inte vi människor vill leva asocialt, även om internet till viss del kanske fått oss i den riktningen redan tidigare.
Men kortsiktigt lär en del "sociala" företag få det svårt. Det kan finnas företag där som inte bara har den generella nergången utan som kan gå väldigt dåligt eller rent av slås ut. På Stockholmsbörsen skulle man kunna tänka sig företag som SAS och Scandic får större problem.
Företag som jobbar med hälsovårdsprodukter eller hälsovård skulle kunna vara vinnare just nu.
Skulle viruset göra oss mer asociala, ja då kanske det gör oss mer benägna att satsa mer på hemmet. Kanske företag som Byggmax.
Sen klurrar jag på det här med delningsekonomin. Om viruset fortsätter att vara ett problem långsiktigt, verkligt eller upplevt, då kanske det blir mindre attraktivt med bilpooler och dylikt? Om människor är rädda för att smittas av virus så vill man kanske inte sätta sig i en bil som ett antal andra okända nyss har använt, lika väl som man inte vill åka kollektivt? Skulle virus kunna slå att den rörelse mot bilpooler, och annan delning, som finns går tillbaka mot mer eget ägande?
En aktie som gått ner rejält kan upplevas billig. Men den kan likaväl fortsätta ännu längre neråt. Det är ju utifrån dagsläget "marknaden" ställer sig frågan vad är jag beredd att betala respektive sälja för.
Som sagt, har man aktier där man snart behöver pengarna kanske det är bra att nu sälja det som räddas kan. Har man däremot aktierna för behov på lång horisont, så är det kanske bättre att sitta stilla i båten och tro att det här viruset inte kommer förändra världen på ett genomgripande sätt långsiktigt. Men kanske ändå med en tanke på om det är någon aktie som är extra riskabel.
Att beakta är att det redan skett en rejäl nedgång. Att börja sälja nu är kanske för sent.
Och det gamla vanliga visdomen om att sälja för att senare köpa igen, att det är svårt att träffa rätt en gång och än svårare två gånger. Man vet ju liksom inte hur kurvan framåt ser ut, varken de stora långsiktiga rörelserna eller de korstiga små rörelserna (som är varje dag, eller en dag upp och en dag ner och så vidare).
Har man aktierna inom ett ISK-sparande, så blir det förstås courtage-avgift, men annars inget. Har man däremot aktien i depå eller VP-konto, då kommer ju en vinsthemtagning att utlösa en skatt också.
Har man istället kontanter som kliar i fickan, då kan nu vara ett bra tillfälle att köpa vissa aktier.
Lite ostrukturerade oredigerade nattliga tankar i tider när börsen halkar neråt.
Vad tror du?
Henrik Hemrin
9 mars 2020 (som blivit 10 mars under skrivandet)
Notering. Denna artikel är skriven rent aktieekonomiskt utan att beröra den sorg, död, lidande, oro, ekonomiska problem med mera som Coronaviruset för med sig för individer och familjer.
Comments powered by CComment