Den 28 december 2016 var jag i en butik som tillhör kedjan Jysk.

Jag köpte en ny bäddmadrass som heter Dreamzone Gold T15.

Information från medföljande produktblad: Det är en 6 cm tjock bäddmadrass med en kärna av polyesterskum, densitet på 25 kg/m3. Överdraget är mjukt och har en kraftig quiltning, det är gjort av 50 % bomull och 50 % polyester, och kan tvättas i 60 grader Celsius. Bäddmadrassen är tillverkad i Sverige.

Den 19 april 2024 handlade jag från internetbutiken som tillhör kedjan Jysk.

Jag köpte en ny bäddmadrass som heter Dreamzone Gold T15.

Information från medföljande produktblad: Det är en 4,5 cm tjock bäddmadrass. Kärnan är 3 cm av polyesterskum. Överdraget är av 100 % polyester, och kan tvättas i 40 grader Celsius.

Förmodligen finns all relevant information enligt ovan tillgänglig också i internetbutiken innan köp. Så på så vis gör Jysk inget fel.

Men det är verkligen förvillande och lurande att exakt samma modell har såpass olika egenskaper. Produktutveckling sker alltid så det är naturligt att saker förändras för att öka produktivitet liksom att komma tillrätta med problem.

Jag kan inte säga om den nya madrassen är bättre eller sämre, varken i komfort, miljö eller hållbarhet. T ex finns inte någon information om densiteten att jämföra med för den nyare. Men visst är det en nackdel att temperaturen för tvätt har sänkts och jag kan misstänka sämre komfort på grund av den tunnare kärnan liksom förändrad materialblandning och vävteknik för överdraget.

Henrik Hemrin

15 maj 2024

Comments powered by CComment

- on the web since 1998!

Human beings are very much the same, all over the world. Individuals are different. Advocate of human rights and real democracy for everyone.

© Copyright Henrik Hemrin

RSS feeds: Kunskap - Knowledge Ι Wisdom - Vishet Ι Walking to Linux Ι Mastodon

Contact and follow: Mail Ι Mastodon Ι Pixelfed Ι LinkedIn

Integritet - Privacy
Sitemap