Skatan pysslar med sitt medan jag pysslar med att dricka kaffe [foto: Henrik Hemrin]

Jag dricker kaffe och skatan pysslar med sitt  

Det är en varm sommardag och jag dricker en kopp kaffe i skuggan utomhus. Tio meter bort sitter en skata ensam i ett träd.

Ibland ser jag skator tillsammans. Ibland jagar två skator varandra, eller om det är den ene som jagar den andre. Men inte sällan ser jag en solitär skata, som nu.

Skatan sitter en bra bit in i lövverket. Den är tyst, ingen fågelsång, eller vad man nu ska kalla dess läte som verkligen kan höras ibland. Den lyfter ibland på ena eller bägge vingarna, och vrider huvudet och tycks göra lite kroppsvård med näbben. Vissa rörelser kanske bara är för att hålla kroppen igång. En del fåglar tycks ständigt på jakt efter föda. Men skatan tycks ha en del tid över för att sitta utan att jaga föda hela tiden. Eller kanske den är mer aktiv på natten än en del dagaktiva fåglar, vad vet jag.

Skatan i trädet sitter också stilla långa stunder utan att pyssla, mer än att röra lite på huvudet och speja. Jag undrar om den spanar efter fara eller föda, eller bara tittar sig omkring. Man ska vara försiktig med att överföra mänskliga egenskaper på ett djur. Men skatan har ändå en hjärna. Jag kan inte låta bli att fundera på vad som pågår för arbete i skatans hjärna när den sitter där i lövverkets skugga denna sommardag. Finns det något inre liv när den sitter där och tittar? Den sitter länge, i alla fall en kvart samtidigt som jag, och sitter till stora delar stilla. Kanske den bara vilar kroppen och hjärnan bara monitorerar omvärlden. Eller känner den något av att det är en skön väderdag idag?

När jag kommer hem plockar jag fram några fågelböcker och jag läser att skatan är allätare. Den varnar för allehanda faror och särskilt för katter. Skatan lever i livslångt äktenskap. Och jag undrar om skatan i trädet väntade på sin partner som var på utflykt, eller om den här skatan var ogift eller förlorat sin partner. Kanske den bara var på vaktpost en bit från boet, funderar jag. Skatboet byggs idogt läser jag, och försöker man riva ner det är det en stor risk att det byggs upp på samma plats. Inte ens om den ena partnern dör försvinner den andre skatan, utan den kvarvarande söker då en ny parter och bygger vidare på samma hem.

Bokreferenser: Tidens stora bok om Europas fåglar av J Felix /K Hisek, svensk översättning Sven Mathiasson, och Fågelsång av Jan Pedersen och Lars Svensson.

Skatan spejar bortåt [foto: Henrik Hemrin]

En annan skatspaning jag gjorde för ett tag sedan var om bobyggande

Henrik Hemrin

28 juli 2019

Comments powered by CComment

- on the web since 1998!

Human beings are very much the same, all over the world. Individuals are different. Advocate of human rights and real democracy for everyone.

© Copyright Henrik Hemrin

RSS feeds: Kunskap - Knowledge Ι Wisdom - Vishet Ι Walking to Linux Ι Mastodon

Contact and follow: Mail Ι Mastodon Ι Pixelfed Ι LinkedIn

Integritet - Privacy
Sitemap