Vid Bornsjöns strand, Botkyrka. title=

Det här är ett foto som jag tycker om. Fotografiskt tycker jag det är en helt ok bild. Inte extraordinär men helt ok och kanske till och med bra. För mig personligen som känner till platsen så betyder den mer än helt ok. Det är sådant som gör bildbedömning så svårt, vad som är en bra bild. Hur bilden står för sig själv eller hur den står när man har någon kontext till den. Om den är till för att vara vacker eller dokumentera något. Med mera. När jag läste Tidningen Foto, alltså den som fanns innan den las ner för tiotalet år sedan och återuppstod med en helt annan ägare och redaktion, så hade den månatlig fototävling med summering över året. Där om jag inte blandar ihop det var det mer än en gång som de som gjorde bildbedömningar tog upp just detta att en bild som betyder mycket för mig personligen kan vara rätt värdelös som bild för andra.

Den här bilden är tagen vid stranden av sjön Bornsjön. Bornsjön delas mellan Botkyrka och Salems kommuner. Denna bild är tagen i Botkyrka kommun. Den är tagen på gångavstånd från mitt hem. Just nere vid stranden här är det inte så ofta jag varit. Däremot har jag otaliga gånger gått på stigar på höjden ovanför den branta sluttningen där stranden ligger. Liksom på grusvägarna brevid. Liksom löprundor hur många gånger som helst, i solsken, snö, regn, ljus och i pannlampans sken. En och annan skidrunda också. Och inte så långt ifrån går det en asfalterad väg för att ta sig runt sjön och är cirka två mil. En runda som jag cyklat så enormt många gånger och även sprungit många gånger. Alltså välkända tassemarker för mig. På andra sidan sjön löper asfaltsvägen bara ett par hundra meter från E4an som närmast. Bornsjön är en vattentäkt för Stockholm och Norsborgs vattenverk ligger i närheten. Att det är en vattentäkt betyder att man inte får beträda sjön. Vattnet ska vara så rent att Stockholmare ska kunna dricka det direkt om vattenverket går sönder.

Detta foto är från 2004. Det är taget med min första digitala kamera, en kompaktkamera, Konica Minolta DiMAGE G600. Det är alltså långt innan mobiltelefoner började ha inbyggd kamera. Det var när digitalkameror hade blivit så pass bra och billiga att de verkligen var ett alternativ till filmbaserad kamera. Jag har alltid av och till fotograferat sedan barndomen. När jag fick denna kamera i min hand blev det en nytändning. Så häftigt med en skärm där jag kan se bilden jag tagit direkt eller enkelt flytta över den till datorn. Jag behövde inte gå till fotoaffären för att framkalla papperskopior eller digitalt inskannade på en CD i Kodaks fotoformat. Jag kunde slösa med bilder, jag kunde ta flera bilder direkt. Det kostade inte mer. Digitalkameran har verkligen gett nya möjligheter.

Lite fotodata:

  • Fotodatum: 30 maj 2004
  • Kamera: Konica Minolta DiMAGE G600
  • Bländare: 4.7
  • Exponerinstid 1/200 s
  • Känslighet: ISO 50
  • Focal length: 8.0 mm
  • Focal length in 35 mm: 39 mm
  • Efterbehandling: Corel AfterShot Pro 3
  • Fotograf: Henrik Hemrin

 

Henrik Hemrin

24 november 2023

Comments powered by CComment

- on the web since 1998!

Human beings are very much the same, all over the world. Individuals are different. Advocate of human rights and real democracy for everyone.

© Copyright Henrik Hemrin

RSS feeds: Kunskap - Knowledge Ι Wisdom - Vishet Ι Walking to Linux Ι Mastodon

Contact and follow: Mail Ι Mastodon Ι Pixelfed Ι LinkedIn

Integritet - Privacy
Sitemap