Murder Most Foul av Bob Dylan

Alltså wow, en ny Bob Dylan-sång, som släpps helt oväntat i dessa Coronavirusdagar. På officiella Bob Dylan-hemsidan står detta: 

Greetings to my fans and followers with gratitude for all your support and loyalty across the years. This is an unreleased song we recorded a while back that you might find interesting.

Stay safe, stay observant and may God be with you.

Bob Dylan

Det finns ännu ingen officiell text på deras hemsida. På AZLyrics hittar jag en text som verkar rätt så rätt. Jag surfar också in på Expecting Rain inklusive diskussionsforum. Där finns också ett aktivt arbete och en intensiv diskussion för att försöka skriva ner textraderna. Liksom tolkningar och så vidare. Jag läser också i någon länkad artikel att denna 17-minuters sång är det senaste nya sedan Tempest-albumet 2012 (han har gett ut nyare musik, inte minst Sinatra-låtar, men alltså eget-skrivet material). 

Jag gör som i gamla tider för att spisa ny musik, med enda skillnaden att jag gör det framför datorn: Jag sitter och lyssnar, med skriva texten framför mig, och gör inget annat än tar in sången och försöker förstå den. 

Sången innehåller otroligt många referenser till personer, musik och händelser. Det mesta är okänt för mig. När han skrev sången är också okänt. 

Låter är alltså just under sjutton minuter lång. Och inte refränger utan en berättelse som går från början till slut. Kanske inte en berättelse i form av ett skeende som förs framåt, jag vet inte riktigt, men i alla fall tankar som rullar framåt, ett textflöde med en början och ett slut utan omtagning. 

Så jag skulle när jag spisar musik som förr, inte bara sitta med texten framför mig, jag skulle också behöva göra det tillsammans med vänner där vi kan lyssna, diskutera och debattera tillsammans. 

Nu får jag göra det genom att läsa på Expecting Rain med mera, liksom vad mer kunniga vänner kanske skriver på Facebook. 

Någon sa att en författare skriver halva boken, läsaren den andra halvan. Och den halvan kan inte författaren ha kontroll över. Den här sången stämmer det nog verkligen att läsaren skriver en stor del av sången. Det kommer förmodligen alltid finnas en mystik i vad Bobs tankar är i alla textrader. Som i en riktigt härlig Dylan-låt! Och Bob Dylan har vunnit nobelpriset i litteratur. 

Så kul med en ny Dylan-låt! 

Henrik Hemrin

27 mars 2020

Comments powered by CComment

- on the web since 1998!

Human beings are very much the same, all over the world. Individuals are different. Advocate of human rights and real democracy for everyone.

© Copyright Henrik Hemrin

RSS feeds: Kunskap - Knowledge Ι Wisdom - Vishet Ι Walking to Linux Ι Mastodon

Contact and follow: Mail Ι Mastodon Ι Pixelfed Ι LinkedIn

Integritet - Privacy
Sitemap