Från SVT Aktuellt 2020-06-28 [källa SVT Aktuellt, och dess källa Macrobond, Peter Malmqvist]

SVT Aktuellt hade igår, 28 juni 2020, ett inslag med rubriken Börsen stiger - trots coronakrisen. Aktieanalytikern Peter Malmqvist intervjuades. 

Den svenska börsen gick ner kraftigt i mars, ja den störtdök. Liksom dess kollegor runt om i världen. Men redan i maj kunde man se en rejäl återhämtning. Jag själv lekte och kollade lite på några aktiers utveckling Tre trevliga aktier - behålla, sälja, återköpa? 

När jag tittar nu på eftermiddagen 29 juni 2020 ligger OMX30-indexet, ett av de mer använda indexen på svenska marknaden, på -5,81 % sedan årsskiftet. Alltså långt ifrån den katastrof som syntes i mars. 

Detta samtidigt som pandemin fortsätter i Sverige, vi vet inte hur den kommer att hålla i sig. Arbetslösheten som stiger. Företag som går under. Jag är likt rubriken på inslaget förbryllad att börsen ligger så bra som den gör. Nu vet vi förstås inte hur den fortsätter; det kan mycket väl fortsätta med både kfartig nergång och inte minst kraftiga svängningar. Enskilda aktier kan också förstås tappa rejält och företag fortsätter gå in konkurs. 

Bidrag från regeringar etc att stimulera företag och börshandlares förväntningar på att företag snabbt kommer igång ligger bakom talar man om i inslaget. Men inte minst hur USA går; amerikanska börsen är halva världens börsvärde och drar resten med sig upp och ner. Man noterar också i inslaget att IT-bolag går riktigt bra, inte minst de s.k. FAANG-bolagen. 

Pandemin har jag noterat har dragit igång en diskussion om hur vi kommer att leva efter pandemin, vilka bestående förändringar i livsstil, livsvärdering med mera den drar med sig. Diskussionen om miljöproblemen har delvis tagit en paus. Men klimatpåverkan och andra miljöproblem fortsätter och även den frågan kommer självklart påverka oss framöver, inklusive livsstil och livsvärdering och hela livet. Vad allt detta innebär för marknadsekonomi, enskilda bolag, enskilda länder, börsindex med mera på lite sikt är svårt att sia om... 

Henrik Hemrin

29 juni 2020

Comments powered by CComment

- on the web since 1998!

Human beings are very much the same, all over the world. Individuals are different. Advocate of human rights and real democracy for everyone.

© Copyright Henrik Hemrin

RSS feeds: Kunskap - Knowledge Ι Wisdom - Vishet Ι Walking to Linux Ι Mastodon

Contact and follow: Mail Ι Mastodon Ι Pixelfed Ι LinkedIn

Integritet - Privacy
Sitemap