Då och då händer det att jag ställer mig på vågen. När jag känner att jag nog lagt på mig lite onödig vikt, fläskat till mig lite, så är jag mer benägen att inte väga mig. 

Det är lite samma sak med börsen, fast när börsen generellt går åt andra hållet jämfört med min kroppsmassa. När börsen går ner, då är det inte lika kul att kolla till hur mina aktier och fonder har gått. Och kanske lika bra det, för om jag kollar för mycket så är risken större att jag grubblar, får ångest och "panik" och säljer i onödan. 

För ett par veckor sedan hade Stockholmsbörsen gått upp runt 8 % sedan årsskiftet (OMX30 antar jag det är). Idag ligger den på cirka ner 6 % sedan årsskiftet. Alltså en rejäl svängning. 

När jag läser om det av analytiker, så må det funnits en övervärdering som nu kan vara en faktor i det hela. Men helt klart är det en enda sak som utlöst det hela: Coronaviruset. En parameter, en händelse, som ingen hade någon koll på skulle hända. 

Detta visar tydligt på att äga aktier, att låna ut pengar till företag som aktieägande innebär, inte alls är en säker placering som pengar på bankboken normalt är. Likväl som aktier kan ge bra med pengar genom kursuppgång och utdelning, så kan man också förlora pengar. 

Tittar man bakåt i tiden, så är aktier generellt en bra långsiktig placering - samtidig som specifika aktier kan vara urusla placeringar på lång sikt. Det är därför man ofta talar om att pengar man behöver snart ska man inte ha i aktier (liksom aktiefonder som i stort är samma sak fast via en placeringshjälpare). Snart, det är kanske närmaste par tre åren. 

Nergången som triggats av Coronaviruset kan mycket väl fortsätta. Det mest troliga är att de flesta aktierna återhämtar sig på ett par år. Liksom att de flesta bakomliggande företagen gör det. Så har man inte tänkt att använda dessa pengar innan dess, så är det förmodligen lika bra att sitta stilla och inte sälja. Behöver man pengarna snart, då borde man redan sålt men kanske ändå är bra att göra det nu. Liksom förstås om man vet något specifikt företag som kanske får svårt att överleva av förlorade affärer. Har man pengar över, skulle detta kunna vara ett bra tillfälle att köpa någon aktie man tycker är bra och har spanat på, som nu har fallit i kurs. 

Hur som helst, en sådan här rejäl och snabb börsnedgång påminner om att aktier verkligen kan gå ner. Och de kan fortsätta neråt. 

Henrik Hemrin

29 februari 2020

Comments powered by CComment

- on the web since 1998!

Human beings are very much the same, all over the world. Individuals are different. Advocate of human rights and real democracy for everyone.

© Copyright Henrik Hemrin

RSS feeds: Kunskap - Knowledge Ι Wisdom - Vishet Ι Walking to Linux Ι Mastodon

Contact and follow: Mail Ι Mastodon Ι Pixelfed Ι LinkedIn

Integritet - Privacy
Sitemap