Detta är den tredje artikeln i en serie.

Del 1: Mobiltelefon med något annat än Apple iOS eller Google Android

Del 2: När jag testar Waydroid på en Linux laptop

Jag utforskar med Debian 11.6 Xfce (Bullseye) på Lenovo Thinkpad T430s. Dvs samma utrustning som testet med vanilj-Android i förra artikeln.

Syfte

Huvudsyfte med dagens artikel är att undersöka hur Waydroid med GAPPS, dvs Android-version som inkluderar Google Apps, fungerar på min laptop allmänt och se hur möjligheterna är med apparna BankID och Swish.

Avinstallation

När jag börjar denna undersökning så har jag Waydroid installerad sedan testet i förra artikeln.

Nu ska jag avinstallera Waydroid, installera på nytt men med GAPPS istf Vanilla Android.

Först som säkerhet så uppdaterar alla paket så att mitt operativsystem är i fas med allt.

Jag går sedan till Install instructions precis som förut och längre ner på sidan finns avsnittet Reinstalling Waydroid.

Jag följer instruktionerna för avinstallation med ett antal kommandon i terminalen.

Stoppar alla Waydroidsessioner och container:

waydroid session stopsudo waydroid container stop

Avinstallera Waydroid:

sudo apt remove waydroid

Jag startar om datorn och kör därefter städkommando i terminalen:

sudo rm -rf /var/lib/waydroid /home/.waydroid ~/waydroid ~/.share/waydroid ~/.local/share/applications/*aydroid* ~/.local/share/waydroid

Installation

Nu är maskinen redo för att köra en ny installation i terminalen.

Installationsförutsättningar:

sudo apt install curl ca-certificates -y

Lägga till biblioteket (repository):

curl https://repo.waydro.id | sudo bash

Installera Waydroid:

sudo apt install waydroid -y

Denna gång gick allt i terminalen. Kommandot detekterade också att det är bullseye jag kör, vilket den inte gjorde förra gången.

Initiering av Android

Jag startar Waydroid från Xfce-menyn och får upp ett fönster för att initiera Waydroid/Android.

Jag väljer Android Type: GAPPS, alltså där jag förra gången valde Vanilla.

Det är samma System OTA och Vendor OTA som för Vanilla. Det är också som för Vanilla ett LineageOS men med GAPPS i filnamnet.

När detta är klart så startar jag om Debian Xfce.

Kör igång Waydroid

I detta läge syns inga appar i Xfce-menyn, bara Waydroid.

Jag startar Waydroid från menyn. Inget händer, precis som i förra artikeln. Så jag startar Weston från terminalen med kommandot:

weston

Nu kan jag starta Waydroid i Weston-fönstret.

Jag får strax ett felmeddelande: "This device isn´t Play Protect certified. Google apps and services can't run on this device."

Jag klickar på notifieringen och kommer till info på webbsida. Jag läser om att gå in i Playbutiken för mer detaljer. Jag prövar desperat i Playbutiken med inställningar, men hittar inget sätt att komma runt att den inte är certifierad.

Google har en lista med certifierade apparater: Google Play certified devices. Min Thinkpad T430s är inte certified. Bland Thinkpad tycks det endast vara Chromebooks som stödjs. Längre än så har jag inte utforskat ännu. Jag har till exempel inte kollat om det möjligen är möjligt via Googles registreringssida för custom ROMs att göra något för att certifiera. Eller vad det skrivs på andra ställen om vad som går att göra med Waydroid GAPPS-Android på datorer.

Jag söker om Librem, Pinephone eller Volla finns med bland mobiler (se första artikeln i serien) är certifierade, men ingen av dem finns med. Så jag misstänker att dessa skulle få samma problem med GAPPS-Android genom Waydroid som jag fick nu. Ska man ha GAPPS-Android genom Waydroid på Linux, så tyder detta på att man behöver använda en telefon (eller Chromebook) som från början varit en vanlig Androidtelefon.

Jag testar GAPPS-Android med att ladda ner F-droid-butiken från nätet med webbläsaren och installerar (på samma vis som jag gjorde med Vanilla-Android). Jag fortsätter och laddar ner Aurora store från F-droid, den går också bra att installera. Jag letar för skojs skull efter BankID och Swish i Aurora store, men det blir helt väntat samma resultat som i Vanilla-versionen av Android, dvs jag hittar inte BankID men FrejaID och Swish för företagare.

Det går alltså att köra denna Android, men inget med Play-butiken. Och jag vet inte om jag egentligen i något läge skulle ha nytta av GAPPS-varianten på en icke certifierad enhet.

Helt klart är att om jag personligen ska köra Android på den här datorn så ser jag ingen anledning till att köra annat än Vanilla Android dvs utan GAPPS. Såvida inte djuplodande skulle kunna göra apparaten certifierad och det skulle kunna ge tillgång till BankID.

Jag loggar ur och testar de olika Gnome-skrivborden. Men precis som förut måste jag starta ett Weston-fönster från terminalen först innan Waydroid startar. Men det är en enkel sak att starta den via terminalen och inget som hindrar mig att använda Waydroid.

Anmärkning: Kan någon av inställningarna i Aurora store göra att BankID och Swish inte visas med mina inställningar?

Slutsatser

Så med dessa två tester av Waydroid, dels Vanilla-versionen i förra artikeln och GAPPS-versionen (Google Apps) i denna artikel, så har jag kommit fram till följande:

Det går bra att köra Android med hjälp av Waydroid i en vanlig Linux-laptopdator (dvs en dator som från början varit Windowsdator eller Linuxdator). En mycket stor mängd appar verkar finnas och fungera. Detta är den viktigaste och roligaste slutsatsen.

Om enheten inte är certifierad för Google Play så finns ingen anledning att köra GAPPS-varianten av Andoid utan det är Vanilla-varianten som är relevant. Och vill man vara Google-fri (se första artikeln om integritet), så är det av det skälet också endast Vanilla-varianten som är intressant.

Jag har inte hittat hur jag ska kunna installera BankID. Swish hittar jag inte heller, detta kollat mer som förhandskoll för eventuell Linuxmobil eftersom Swish kräver telefonnummer och bör vara omöjligt på vanlig dator utan SIM-kort.

Denna undersökning på laptop ger mig också föraning om att Waydroid på Linuxmobil fungerar på samma vis och om man har en inte certifierad mobil. Med en certifierad mobil borde GAPPS-varianten kunna fungera - om man är intresserad av att använda GAPPS (t ex om BankID och Swish skulle visa sig fungera med GAPPS).

Saker som ej är undersökta

Alternativa programbutiker såsom Aptoide och ApkPure.

Mer i detalj hur appar fungerar.

Köp av appar inkl köp inuti appar.

Om det finns något sätt att få GAPPS att fungera på en enhet som inte finns på Google Plays certifieringslista.

Få Waydroid bättre integrerad med Linux-desktopen (så man inte manuellt behöver starta Weston eller liknande via terminalen först).

Kan någon av inställningarna i Aurora store göra att BankID och Swish inte visas med mina inställningar?

Nytt: /e/OS klarar BankID och Swish

Idag efter att jag publicerat denna artikel så berättade en Mastodon-kontakt för mig att denne använder /e/OS med en Fairphone 3 och att den fungerar utmärkt med både BankID och Swish. Riktigt rolig information som ger mig än mer lust att pröva /e/OS. Se första artikeln i serien för mer info om /e/OS.

Nytt: Volla och VollaOS tycks klara BankID och Swish

Idag 8 mars 2023 har jag fått info från Volla att dessa appar verkar fungera fint på Vollatelefonerna. Läs mer under nytt i första artikeln i denna serie (länk överst).

Mer nytt: Nu har jag själv testat /e/ OS

Läs också gärna Operativsystemet e OS i min mobil - mina första veckor.

Henrik Hemrin

28 februari 2023

3 mars 2023: Lagt till anmärkning om inställningar i Aurora store.

8 mars 2023: Lagt till Nytt om Volla och VollaOS.

26 maj 2023: Lagt till Mer nytt: Nu har jag själv testat /e/ OS.

 

Comments powered by CComment

- on the web since 1998!

Human beings are very much the same, all over the world. Individuals are different. Advocate of human rights and real democracy for everyone.

© Copyright Henrik Hemrin

RSS feeds: Kunskap - Knowledge Ι Wisdom - Vishet Ι Walking to Linux Ι Mastodon

Contact and follow: Mail Ι Mastodon Ι Pixelfed Ι LinkedIn

Integritet - Privacy
Sitemap