Inledning

Nu har det hänt grejer hos mig! Efter att de senaste 7-8 åren haft iPhone 5s och iPhone SE (1st gen) som huvudtelefon så började jag för en-två månader sedan att använda /e/ OS som operativsystem i min privata dagliga mobiltelefon. Det fungerar förvånadsvärt bra.

Varför detta med /e/ OS och vad är det?

För ett tag sedan skrev jag artikeln Mobiltelefon med något annat än Apple iOS eller Google Android där jag går igenom de alternativa operativsystem jag känner till för mobiltelefoner och varför jag tycker det är intressant med alternativ. Skumma gärna den artikeln som bakgrund om varför jag ville prova något annat än iOS och Google-Android.

Jag köpte mig en begagnad "refurbished" mobiltelefon, Samsung Galaxy S9. Det var ingen slumpmässigt val av telefon utan tvärtom noga utvalt att välja just den modellen. Det är nämligen en modell som ska fungera bra med /e /OS, så bra att det från Murena går att köpa en refurbished S9 med /e/ OS installerat. Att jag valde just /e/ OS berodde på en kombination av vilka alternativa operativsystem som jag tycker verkar vara praktiskt användbara idag för en normal människa och vilka telefoner som passar med operativsystemet som finns att tillgå till någorlunda lågt pris.

/e/ OS utvecklas av E Foundation och är fritt med öppen källkod. Telefoner med operativsystemet färdigt och klart finns att köpa från Murena. Men eftersom operativsystemet är fritt så får man installera den på vad man vill. E Foundation har en lista med vilka telefoner som det fungerar på och vilka brister som är kända. För några telefonmodeller finns Easy installer från e Foundation.

Installera /e/OS med Easy installer

E Foundation har alltså mjukvaran Easy installer som fungerar för några få telefoner, bland annat Samsung S9 (SM-G960F starlte) som jag införskaffade. För det första jag behöver göra med min mobil är ju förstås att byta ut standard Google-Android och därpå överliggande Samsungs egna mjukvara till /e/ OS.

Till slut gick allt enkelt med Easy installer, men jag hade en något krokig väg först:

  1. Jag prövade på macOS, men jag fick inte till att installera själva Easy installer.
  2. Jag prövade sedan på dator med Linux Debian 11.6. Av någon anledning så fastnade mjukvaran vid att den inte kunde hitta telefonen. Här ska sägas att Easy installer bara finns som Snap, något jag inte använt förut och som då krävde sina installationer först.
  3. Så fortsatte jag med Windows 10. Allt tycktes gå bra, men varje gång jag försökte (kanske fem gånger) så slutade det med att standard-Android installerades igen.
  4. Jag läste i diverse forum.
  5. Jag återvände till macOS (12.6.3) och nu kunde jag utan problem installera Easy installer v 0.17. Problemet första gången var bara det att det här dmg-paketet betedde sig lite annorlunda än många andra dmg-paket, som jag missade.
  6. Easy installer fungerade sedan smärtfritt på macOS och jag fixade installationen av /e/OS på första försöket.

Jag tittade inte i loggar för att försöka felsöka varför jag hade problem med Easy installer för Linux Debian och Microsoft Windows.

Kör igång och installerar appar

Så är det äntligen dags att börja prova /e/ OS! Appar utöver de förinstallerade har jag installerat med deras egna App Lounge, en app som kommer med i installationen.

Förinstallerat

Telefonen har ett antal appar förinstallerade, som man kan förvänta sig, såsom: telefon (!), kontakter, anteckningar, kalender, e-postklient, klocka, uppgifter, inspelare, musik, kartor, webbläsare, kamera och några mer. Dessutom deras mer avancerade integritetsprogramvara. Så allt ser på ytan väldigt likt ut som i drakarnas telefonoperativsystem. Skillnaden är under ytan, det är inte samma mjukvaror utan det är fria programvaror med öppen källkod och som inte rapporterar tillbaka till e foundation vad jag gör med telefonen.

App Lounge

Det finns tre varianter av "inloggning" till App Lounge.

I det första läget så finns enbart appar med öppen källkod "opensource" och PWA; Progressive web apps. Jag tycker det är ett bra läge att börja med för att enklare hitta denna typ av appar. Men har man även andra appar, vilket man troligen har, så låt inte App Lounge stå i detta läge eftersom då missar mobilen att kolla uppdateringar av andra appar.

De andra lägena är att logga in till Googles app-butik. Man kan göra det på två sätt, antingen anonymt eller med eget Google-konto. Det anonyma läget fungerar vad jag förstår så att de har ett antal konton som man lånar av för att logga in. Det är så jag gjort och det har fungerat bra för mig.

Men om man nu har betalappar, eller appar med betalning inuti sig, då behöver man logga in själv. I samband med Aurora store har jag läst att man bör inte använda sitt vanliga Google-konto utan skapa ett nytt, eftersom det finns en viss risk att Google spärrar kontot när de inte tycker riktigt om dessa alternativa app-butiker. Jag skrev några rader om detta i När jag testar Waydroid på en Linux laptop. Jag tror det är giltigt också för App Lounge. Så för den som ska använda app där någon pengatransaktion krävs så behöver man kolla upp i detalj hur det fungerar.

BankID och möjliga problem

BankID är en app jag är mycket intresserad av. Särskilt som jag inte kan ha BankID på kort på Linuxdator så måste jag ha någon annan apparat som klarar BankID. Till min glädje fungerade det att både installera och aktivera BankID.

Men en annan användare som jag haft kontakt med och som installerade ungefär samtidigt fick problem och kunde inte aktivera. Om det senare gått mha bankens kundservice vet jag inte. Problemet för denne person var att numera så i vissa fall så kräver vissa banker ibland att för att kunna aktivera ett mobilt BankID så måste man gör extra identifiering av sig själv mha antingen pass eller nationellt-ID-kort genom att använda NFC (near field connection). NFC fungerade tydligen inte med BankID. Jag har läst en del om problemet men ska inte försöka sammanfatta och förklara vad de kunniga skriver. Bästa enkla tänkbara förklaringen jag har till detta är att Google-Android förutom öppna Android också innehåller en mängd annan mjukvara, Google Services, som ju inte finns i /e/OS. /e/OS har däremot något som heter microG: "A free-as-in-freedom re-implementation of Google’s proprietary Android user space apps and libraries." Min förklaring då är att microG inte lyckas replikera exakt alla detaljer som Googles mjukvara gör.

Detta gör att BankID känns skakigt, man kan inte vara säker på att man får till det. Man kan behöva vara beredd på att det inte fungerar eller slutar att fungera. Detta är jag rädd också kan gälla en del andra icke-fria appar (fria öppna tror jag är mindre risk att de inte fungerar)

FrejaID+

När jag nu kompletterar med lite information om FrejaID+ så har det faktiskt gått ett halvår sedan jag började använda /e/OS. Freja ID+ är ett alternativ till BankID som fungerar för en hel del saker som BankID kan användas till men långt ifrån allt. Det är dock bra att ändå ha FrejaID+, för om BankID är nere eller fallerar av någon anledning, så går det fortfarande att göra en hel del saker. Men. Jag lyckas inte få till aktiveringen av FrejaID. Jag har provat flera gånger och med två olika releaser av /e/OS. NFC som många fastnar i för BankID, se ovan, fungerar faktiskt för FrejaID+. Problemet som istället uppstår är både oväntat och konstigt: Vid det sista steget, när slutkontroll ska ske, där man bland annat ska fota sig själv tillsammans med ID-kortet, så kommer jag istället till den ursprungliga fotograferingen och får börja om från början. Och så kan det pågå i en oändlig loop. Jag har varit i kontakt med en annan användare av /e/OS som har samma problem. Så, tills vidare, går det inte att få till FrejaID+. Jag har inte utrönt om det skulle kunna gå att få till hos ett ombud.

1Password

En annan app jag installerat är 1Password lösenordshanterare. Det enklaste sättet att ansluta den appen till mitt konto är att använda QR-koden från skärmen på min dator. Men detta misslyckades, appen kunde inte läsa den QR-koden. Däremot fungerade QR-kod med någon annan programvara strax efteråt. Kanske var detta också något problem med ofullständighet i microG. När jag skrev in koden manuellt så var det inget problem. Men jag misstänker att jag kan få problem varje gång jag ska använda en QR-kod med denna app.

1tuner

En tredje anmärkning jag har är med appen 1tuner, en app som gör det enkelt att lyssna på en mängd radiostationer. Det är en "PWA"; Progressive Web App, enkelt förklarat en webbsida som gjorts till en app. Problemet här är att när skärmen släcks, så hackar ljudet så att den blir i praktiken omöjlig att använda. Jag ställde en fråga i forumet och det tycks vara ett känt Android-problem, alltså inte specifikt /e/ OS: The app 1tuner (PWA); how to get it to sound decently with screen locked?

Inget konto är nödvändigt

För att använda /e/OS så behöver man inte registrera sig på något vis. Easy installer är bara att ladda ner, och ingen inloggning eller registrering behövs för att sedan använda /e/ OS och förinstallerade appar, uppdatera /e/ OS eller använda App Lounge (bortsett från om man vill köpa något från Google).

Murena-konto och Murena cloud

/e/ OS tillhör e Foundation som är en "non-profit-organisation". Murena är ett privatägt kommersiellt bolag som säljer telefoner med /e/ OS förinstallerat, liksom tillbehör. Murena driver också Murena cloud. Kopplingen mellan e Foundation och Murena är nära, länkar går till varandra, men jag har inte försökt reda ut exakt hur kopplingen ser ut legalt och med personer.

Murena cloud bygger på Nextcloud. Vem som helst kan öppna ett konto där med 1 GB fritt - inte så mycket men en början. Murena cloud är väl integrerat med /e/ OS, både om man installerar det själv eller köper en telefon från Murena. Man behöver inte ha ett Murena cloud för att använda telefonen fullt ut, man kan låta bli eller ha en egen lösning.

Jag valde ändå att skapa ett Murena-konto och synkroniserar diverse appar med Murena-molnet. I mitt fall ligger mitt Murena-moln i Finland. Funktionen är väldigt lik den från Apple och Google. Skillnaden är att detta är en öppen lösning där Murena lovar att inte kolla på min data med vissa undantag som lagen kan kräva, men de jobbar med att få till end-to-end-kryptering så att de inte kan lämna ut data. I dagsläget har Nextcloud inte någon fullt ut fungerande lösning för end-to-end-kryptering och jag antar att det inte kommer till Murena cloud förrän det finns allmänt inom Nextcloud.

Murena cloud fungerar på det hela bra med undantag för bilder. Synkronisering av bilder har slutat att fungera ibland. Jag har bl a märkt det på att använt lagringsutrymme inte förändrats i takt med att jag lagt till och tagit bort bilder. Synkroniseringsstatus i mobilen visar inget fel utan den säger att det är synkroniserat. Men går jag in i Murena-molnet så har jag sett att bilderna inte stämmer, och det har varit i bägge riktningarna. Bland annat denna tråd i forumet visar på att jag inte är ensam om problemet: Photos Stopped Synching - What is the best way to troubleshoot. En gång lossnade det efter omstart och uppdatering av operativsystemet, oklart exakt vad som fick igång det. Men sedan stannade det snart igen. Nyligen har jag provat att tömma cashe för bilder och filer och starta om telefonen, det gjorde faktiskt att synkningen kommer igång - i bägge riktningarna - vilket betyder att bilder jag med avsikt raderat i telefonen laddades dit igen. Efter en ny rensning fungerade att synka, men sedan tveksamt igen. I forumtråden föreslår någon att synkronisera bilder m h a Nextclouds egen app istället.

Kontakter, kalender och uppgifter, appar som finns i telefonen såväl som i Murena-molnet synkroniserar jag även med Thunderbird på datorn. Detta har så långt jag sett fungerat felfritt.

Så jag tycker det verkar som att man behöver vara observant och kolla att synkroniseringen verkligen fungerar. Och att ha i bakhuvudet att det i botten är opensource Nextcloud som också har egna lösningar.

Möjligt orsaksområde och lösning för synkningsproblemet

Detta underkapitel är en komplettering tillagd 29 juli 2023: För några veckor sedan funderade jag mer på om problemet med att synkningen till Murena cloud inte alltid fungerar för allt kan ha att göra med VPN som jag använder. Jag använder Mullvad VPN och deras klient. Där finns funktionen "Split tunneling". Det innebär att jag kan välja att vissa appar/funktioner ska gå utanför VPN. Jag har lagt /e/ Drive, App Lounge och AntennaPod utanför VPN-tunneln. Efter detta så verkar all synkning fungera felfritt! I skrivande stund så har Mullvad föreslagit att jag kan kolla om det fungerar bättre med att använda Mullvad med Wireguards app än deras egna, vilket jag inte gjort ännu. Detta finns beskrivet i forumsämnet som jag startat: Issues with sync and auto-updates; possibly not working perfectly with VPN and workaround proposal.

10 september 2023: Jag har fortsatt att använda "Spli tunneling" med min Mullvad VPN-app enligt ovan. Med denna lösning fungerar synkning felfritt för mig. Jag har inte engagerat mig mer för att se om problemet kvarstår eller om WireGuards app skulle lösa problemet så att VPN skulle fungera fullt ut.

Uppdatering av operativsystemet

Två gånger har mitt operativsystem uppdaterats under den här perioden. Det har vid bägge tillfällena gått smärtfritt och bara tagit några minuter. En annan person som jag haft kontakt med hade problem med uppdateringar när denne tidigare använde /e/OS. Men numera för mig har det alltså fungerat bra.

Jag har en i mobilsammanhang lite äldre telefon, Samsung S9. Det gör att jag har Android 10 i botten. Android 10 räknas som en äldre version som inte längre underhålls. Dock säkerhetsrelease så nyligen som februari 2023 enligt Wikipedia Android version history. Men /e/OS underhålls alltså ännu för min telefon. Och eftersom de genom Murena fortfarande säljer refurbished Samsung S9 med /e/ OS förinstallerat torde det underhållas flera år till. Speciellt hur säkerhetsuppdateringar för Android fungerar har jag inte klart för mig, jag försöker få fram information. Releaseinformation för /e/ OS 1.11-q som jag installerade för någon dag sedan finns deras gitlab-sida för releaser.

10 september 2023: Jag har fått uppdateringar av /e/OS ungefär varje månad. Installationen fungerar bra. Det är dock lite oroväckande att det inte kommer några säkerhetsuppdateringar från Android längre eftersom denna Android 10 generellt inte längre underhålls. Det finns alltså vissa säkerhetsrisker som jag förstår det. När jag jämför med LineageOS så tillhandahåller de Android 13 för min telefonmodell (Samsung Galaxy S9 starlte). Detta problem diskuteras i officiella /e/OS-användarforumet: /e/OS is a very interesting project but uses unsupported old android version. Utifrån informationen i den tråden så finns det gott hopp om att min telefon liksom många fler relativt snart kommer att få Android 13.

12 september 2023: DivestOS har en sida där de skriver om säkerhet och säkerhetsuppdateringar där de går igenom några olika operativsystem, förutom sitt egna också bl a /e/OS. Det finns också en fördjupad sidor för bl a /e/OS. Inget system är förstås helt säkert, men de menar att /e/OS  är långt ifrån bäst i klassen. De skriver: "If you are choosing an operating system for security the order is GrapheneOS, then DivestOS, then official LineageOS...". Referenser: Patch Levels och specifikt /e/OS: https://divestos.org/misc/e.txt.

Det fungerar

Jag är en mer minimalistisk användare av mobiltelefon. Jag använder hellre en "riktig" dator med skärm som gärna är åtminstone 24 tum och med tangentbord och mus. På samma vis använder jag hellre en "riktig" kamera. Samtidigt använder jag sådana saker i viss mån också på mobilen och det är fantastiskt att kunna göra det.

/e/ OS-projektet startade för cirka fem år sedan. Och jag måste säga att det faktiskt fungerar som daglig telefon för mig. Det finns brister och osäkerheter som jag skrivit om ovan. Arbetet fortgår att göra det bättre, planer framåt beskriver de bland annat i denna bloggpost som kom i dagarna: Leaving Apple & Google - Murena & /e/OS roadmap for 2023 and beyond.

Och det är inte dumt alls att ha en mobil där operativsystemsägarna inte vet något om hur jag använder mobiltelefonen. Och att det finns extra funktioner för personliga integriteten i de fall jag ändå vid användande delar användardata med någon. E Foundation tar gärna emot hjälp från användare och andra stödjare; donationer, sprida ordet vidare, hjälpa andra och varandra i forum med mera.

 

Henrik Hemrin

26 maj 2023

29 juli 2023: Lagt till kapitlet "Möjligt orsaksområde och lösning för synkningsproblemet".

10 september 2023: Kompletterat kapitlet  "Möjligt orsaksområde och lösning för synkningsproblemet" med ett nytt stycke samt lagt till ett nytt stycke också under "Uppdatering av operativsystemet".

12 september 2023: Kompletterat "Uppdatering av operativsystemet" med ett stycke med information från DivestOS om sitt egna och andra operativsystem.

21 november 2023: Kompletterat med kapitlet "FrejaID+.



Comments powered by CComment

- on the web since 1998!

Human beings are very much the same, all over the world. Individuals are different. Advocate of human rights and real democracy for everyone.

© Copyright Henrik Hemrin

RSS feeds: Kunskap - Knowledge Ι Wisdom - Vishet Ι Walking to Linux Ι Mastodon

Contact and follow: Mail Ι Mastodon Ι Pixelfed Ι LinkedIn

Integritet - Privacy
Sitemap