I mitt Mastodonflöde så uppstod det igår och idag en diskussion om vad Linux, GNU, öppen källkod och liknande är. Om varför det varit så många intresserade av sådant på Mastodon. Och att många är ointresserade eller okunniga om vad det är.

Denna artikel som jag skriver nu är för att snabbt och förhoppningsvis förståeligt skriva ner lite allmänbildning av vad detta är. Jag skriver det mer eller mindre från minnet, förenklat och utifrån min förståelse. Jag är ingen expert men vet troligen mer än en del andra gör. Så läs inte detta som en exakt artikel med forsknings-avhandlingsambition att vara exakt korrekt, med källor osv. Läs detta som ett samtal vid köksbordet där jag gör ett försök att förklara från vad jag vet. Så kanske jag reviderar artikeln lite sedan beroende på eventuella frågor.

Datorer i vid bemärkelse har något slags operativsystem i sig för att fungera. Du känner kanske till operativsystem såsom Microsoft Windows, Apple macOS, Apple iOS, Google Chrome och Google Android. Det finns många fler, men dessa är nog de mest kända och vanliga.

Linux hittades på av en finländsk kille som heter Linus Torvalds för 30-talet år sedan. Han bor i USA numera, jag tror det var medan han var student i USA som han hittade på det. Sedan tidigare fanns Unix (nu är jag osäker på vilket Unix som stavas med små och stora bokstäver) som var ett viktigt operativsystem som utvecklades av AT&T i USA. Sedemera fanns det ett från Sun ett Unix var ganska dyrt men bra. Detaljerna i skillnaderna mellan olika Unix, fria och ofria, liksom små och stora bokstäver lämnar jag oklart här. Jag har själv under en period haft Sun Unix-arbetsstation som datorredskap på Ericsson. Linux har likheter med Unix.

En sak som gör Linux speciellt är att det är ett fritt och öppet operativsystem. Vem som helst kan titta på koden och läsa den i detalj. Sedan måste man förstås ha kunskap för att begripa något, som med allt annat (jag har det inte). De operativsystem som jag nämnde ovan, Microsoft Windows m fl är inte fria och öppna, det går inte för någon utomstående att läsa koden.

Linux kan man säga är kärnan, hjärtat i operativsystem som använder Linux.

Linux är grymt stort, dominerande vad jag vet, när det gäller servrar. T ex är det mycket troligt att den server som din Mastodon-instans har sin programvara, drivs med Linux.

Google Android och Chrome OS har faktiskt också Linux i sin kärna. För Android, så finns det ovanpå kärnan AOSP; Android Open Source Platform. AOSP är också fri och öppen källkodsprogramvara. Sedan när det gäller "vanliga" Androidtelefoner, så har de ovanpå detta en mängd mjukvara från Google som är icke-fri (proprietär), och ovanpå det kan mobiltelefonleverantören (t ex Samsung) också ha lagt till saker i Android som också är icke-fria. Sedan tillkommer då förstås själva programmen, apparna. Mycket förenklat.

Linux finns också för datorer, alltså laptop, desktop och sådant där man ofta använder Windows, macOS eller ChromeOS (strikt så är ChromeOS också Linux). Men som jag skrev innan, så är Linux bara själva hjärtat. För att kunna kommunicera med hjärtat så behövs något mer, och för att förtydliga så kan man då skriva GNU/Linux operativsystem. Det finns en mängd sådana operativsystem.

Det som kännetecknar många GNU/Linux operativsystem är att de precis som Linuxkärnan har fri och öppen källkod. Personligen (och just nu när jag skriver detta) så använder jag macOS. Jag har också Windows. Men jag har även GNU/Linux. Mer specifikt har jag framför allt ett operativsystem som heter Linux Mint. Det är ett helt fritt och öppet operativsystem. Det kostar inget att köpa, det innehåller ingen reklam eller spårning eller något sådant. Förutom ideella krafter, så utvecklas det mha en del sponsorer och donationer från användare. Det finns många fler än Linux Mint. Jag har helt enkelt på en vanlig PC-laptop som från början hade Windows bytt ut det mot Linux Mint. Linux Mint är också generellt mindre resurskrävande, så det går att använda betydligt äldre datorer, men beror förstås på vilka program man ska använda också.

Så till ordet GNU, som står för GNU's Not Unix! Alltså det är något annat än Unix som jag skrev om ovan som är proprietär. Tanken med GNU var att utveckla ett helt fritt operativsystem, fritt att använda. Hjärnan bakom detta är en person som heter Richard Stallman och GNU firar just nu 40 år. FSF Free Software Foundation är en organisation som står detta nära.

Om man är riktigt renlärig GNUare, då faller Linux Mint utanför. För går man in på detaljer så använder den en del icke-fria programdelar för att det ska fungera i praktiken. Så för att pragmatiskt kunna använda apparater, så behövs ofta lite annan programvara, men de flesta kallar dem ändå som fria och öppna. T ex kan det vara något komponent i datorn, säg en grafikkrets, som är tillverkad av ett företag som vill hemlighålla vissa detaljer i hur den styrs och därför behöver en snutt programvara som är icke-fri.

Åter lite till mobiltelefoner. Som du nog vet, Google Android (med många olika mobiltelefonmärken) och Apple iOS dominerar totalt. De är totalt icke-fria i sina programvaror. Men det finns spår och hopp om alternativ. Jag har börjat använda /e/OS, som är en av-googlad Android. /e/OS bygger AOSP, alltså den öppna och fria delen av Android. Hundraprocentigt fri från Google är den inte, och det finns vissa appar som inte fungerar fullt ut. Men för mig fungerar det bra, men jag är ingen stor mobilanvändare. För fördjupning har jag tidigare skrivit dessa artiklar från min synvinkel och begränsade kunskap: Mobiltelefon med något annat än Apple iOS eller Google Android och Operativsystemet e OS i min mobil - mina första veckor.

Fri och öppen källkod är inte bara Linux utan så mycket mer. Allt från små programsnuttar till stora programvaror. Företag använder också dessa i sina programvaror, och företag skapar också fria programvaror. Det finns en mängd varianter av licenser hur fria programvaror får användas. En variant är att man får ta en fri programvara, ändra den och vidareutveckla den, men bara på villkor att man gör den egna fri för andra med samma licensvillkor.

Öppen källkod, det är på engelska Open source. Två begrepp, lite överkurs, som hänger ihop med detta: FOSS - Free and Open Source Software och FLOSS - Free and Libre Open Source Software.

Mastodon, alltså mjukvaran som används för att att Mastodon ska fungera, det är en fri och öppen programvara. X, Facebook, Instagram m fl har INTE en fri och öppen programvara. Apropå detta, det är skillnad mellan fri och gratis; det är ju gratis att använda t ex Facebook, där betalar man på andra sätt, men fritt är det inte.

OpenStretMap är en karttjänst som är fri och öppen, till skillad från t ex Google Maps som inte är det. Appen Organic Maps för Android och iOS använder OpenStreetMap och är också fritt och öppen.

För foton använder jag t ex digiKam och RawTherapee som bägge är fria och öppna, medan Adobe Photoshop, Photoshop Elements och Lightroom inte är det.

Många av ovanstående exempel vill gärna ha donationer av användare eftersom de inte kostar något att använda, så man får gärna ofta bidra med någon tia eller hundralapp eller vad man vill. Liksom bidra genom att t ex hjälpa andra användare i dedikerade forum som de ofta har.

Det får räcka för nu! Jag hoppas att det jag skrivit är något begripligt för dig som orkat läsa och att du nu vet lite mer vad detta är för något. Du behöver inte bli intresserad, men lite allmänorienterad i detta.

Jag skriver då och då på hemsidan om mina äventyr inom Linux och liknande här på hemsidan, kolla t ex taggen Linux.

Henrik Hemrin

5 oktober 2023

Comments powered by CComment

- on the web since 1998!

Human beings are very much the same, all over the world. Individuals are different. Advocate of human rights and real democracy for everyone.

© Copyright Henrik Hemrin

RSS feeds: Kunskap - Knowledge Ι Wisdom - Vishet Ι Walking to Linux Ι Mastodon

Contact and follow: Mail Ι Mastodon Ι Pixelfed Ι LinkedIn

Integritet - Privacy
Sitemap