Apple iOS och Google Android

Idag är vi många som har en så kallad smart telefon. Precis som vanliga datorer (dvs stationär/desktop och bärbar/laptop, jag kallar dem för dator nedan) så har mobilerna ett operativsystem och sedan andra program för göra olika saker.

För smarta mobiltelefoner (och surfplattor) dominerar idag två operativsystem:

Det ena är iOS från Apple som finns exklusivt på Apples egna mobiler iPhone och ett snarlikt operativsystem för Apples surplattor iPad. iOS är en sluten programvara, den kan inte hämtas hem, studeras eller modifieras av vem som helst.

Det andra operativsystemet är Android. Android är i grunden är en fri och öppen programvara men i praktiken är nästan alla mobiltelefoner som säljs med Android nära knutna till Google genom inte minst programbutiken Google Play och även med andra programvaror från Google.

Android bygger i grunden på Linuxkärnan och är alltså, liksom Chrome OS för datorer, Linuxbaserade operativsystem. Trots detta särskiljer man ofta Android och Chrome OS från andra operativsystem som man normalt tänker på när man talar om Linux (egentligen GNU/Linux) som operativsystem för vanliga datorer, mobiltelefoner och surfplattor. Utöver "googleisering" av Android så har mobiltelefonerna också mer eller mindre en Androidanpassning av respektive mobiltelefontillverkare inklusive egna appar. Mobiltelefontillverkare har också vad jag förstår ofta även egen stängd programvara till exempel för att hantera kameran, en faktor som gör det svårare att få till alternativa operativsystem som gör telefonen helt funtionell.

Men varför ska man ha något annat?

Google-Android och iOS är förstås bra programvaror. Men det är också trevligt för inte minst personliga integriteten att kunna använda en mobiltelefon där dessa två gigantiska företag inte har någon insyn i vad jag gör, eller för den delen mobiltelefontillverkarna.

Så länge en programvara är sluten, så finns det ingen möjlighet för mig som användare att verkligen veta vad som händer bakom dörrarna. Jag vet inte vad företaget eller dess anställda gör när jag använder telefonen. Eller t ex om en stat beodrar företaget att göra något med den information som jag ger telefonen. Företaget, det kan då vara operativsystemtillverkaren, företaget som gör telefonen som lägger egen programvara ovanpå liksom företaget som tillverkar appen. Alternativa operativsystem är nödvändigtvis inte helt öppna och fria från integritetsproblem. Det gäller också att programvaror underhålls så att säkerhetsluckor som upptäcks repareras. Och själva apparna kan vara slutna även om operativsystemet är öppet. Men bland alternativen finns helt klart öppna operativsystem. Med öppna (open source) menar jag att du och jag och andra utomstående kan granska programmets källkod. Och slutna är de programvara där vi användare och andra inte kan granska programmets källkod.

Det är också bra för den tekniska utvecklingen att det finns en mångfald.

Hållbarhet, miljö och ekonomi kan också vara skäl till att gå över till alternativt operativsystem. En Google-Android som är för gammal för att få säkerhetsuppdateringar kan vara vara tillräckligt ung för att ha ett hälsosamt liv med ett annat operativsystem. Linux på dator går som jämförelse, beronde på Linuxvariant, att köra på rejält gamla datorer. Reparerbarheten är också i flera fall bra på alternativa telefonmodeller.

Jag har börjat gå mer mot att använda Linux som operativsystem för datorn där operativsystemet är baserat på fri och öppen källkod (även om vissa program och drivrutiner jag använder inte är öppna). Jag har jag lärt mig att mer uppskatta friheten i operativsystem som också ger mig större integritet, liksom många av programmen.

Detta har lett till också ett större intresse för att också ha en telefon som också har ett fritt och öppet operativsystem.

Jag vill också tipsa om den öppna dialoggruppen "fria mobiler" på Matrix där du kan läsa och skriva inlägg tillsammans med mig och flera andra om just fria mobiler.

BankID och Swish

Ett stor krux är att vissa program (appar) som man har stor nytta av är så knutna till iOS och Android. Det från min synvinkel troligen mest avgörande som blir ett probem med alternativt operativsystem är BankID. Programvara för BankID finns bara för datorer med macOS eller Windows samt för mobila apparater genom Apple App Store, Google Play-butiken och Huawei Mobile Services. För vissa tjänster kan FrejaID vara ett alternativ till BankID, men det hjälper inte för det finns bara för de tre mobila apparaterna ovan.

Idag finns alltså BankID inte för Linux, det har funnits. När jag själv frågat BankID för sådär ett år sedan så fanns det ingen plan på BankID för Linux igen. Jag har provat att installera på Linux bordsdator mha programmet CrossOver som bygger på Wine, men inte oväntat så gick det inte. Så kör jag med Linux på datorn så behöver jag en mobil eller platta som har BankID.

Nu pågår utredning om en svensk statlig e-legitimation där förslaget också tycks innehålla öppningar för andra fria utvecklade alternativ. Se En säker och tillgänglig statlig e-legitimation från myndigheten DIGG.

På några års sikt kan vi alltså hoppas på fler möjligheter.

Ett annat program för mobiler som är mycket praktiskt att ha är Swish. Detta program finns bara för mobiltelefoner.

Dessa två exempel krånglar onekligen till det för att det ska bli intressant med alternativa operativsystem för mobiler.

Alternativa operativsystem och telefoner

Det finns i alla fall en del alternativa operativsystem för mobiler och jag tycker aktivitetsgraden har ökat de senaste åren. Många av dem är baserade på det fria öppna Android och andra är baserade på Linuxkärnan utan Android och är då ofta relaterat till något Linuxsystem som också finns för bordsdatorer. Kanske klarar de allt man behöver, och annars kanske man måste ta till nödlösningen att ha en extra telefon för t ex BankID och Swish.

Företaget Purism klassar sig som ett "social purpose" företag som har egna mobiltelefonen Librem 5 som drivs med egna öppna Linux-operativsystemet PureOS. Librem 5 finns i en ”vanlig” variant och i en ”Made in USA”-variant. Detta är faktiskt en Linuxtelefon som finns på marknaden. Operativsystemet är i grunden samma som Purism har på sina datorer och deras vision är att mobilen ska kunna fungera som dator, helt enkelt att mobilen är datorn med en liten skärm som när man vill dockas till större skärm, mus och tangentbord på samma vis man idag gör med laptopen. Deras telefon Librem 5 är också intressant eftersom den har fysiska omkopplare där man kan stänga av olika funktioner fysiskt såsom mikrofonen för att öka integriteten och säkerheten mot avlyssning och andra hot.

Lite liknade är telefonen PinePhone from Pine64 i det att den också har fysiska switchar och är ämnad för Linux operativsystem. Denna telefon är dock än så länge främst för experiment och utveckling. Köper man Pinephone Pro idag så kommer den med Manjaro Linux operativsystem, alltså en variant från Manjaro som finns för datorer. Utvecklare arbetar också med just Pinephone för att kunna använda den med andra operativsystem. Riktigt kunniga kan nog använda Pine64 med ManjaroOS, men för oss andra är Pinephone knappast något alternativ idag för daglig användning.

LineageOS skulle jag säga är ett av de mest kända och etablerade alternativen. Det är ett Androidbaserat operativsystem som är fritt från Google. Det finns en hel del mobiltelefoner som är mer eller mindre möjliga att byta från Google-Android till LineageOS. Tyvärr finns min gamla men relativt nya Androidtelefon inte med i den listan och jag har aldrig själv provat att "flasha" en telefon varken till LineageOS eller något annat alternativ. LineageOS är så moget att det bör kunna användas för vanligt bruk med vissa passande telefoner, vilket också görs.

Det finns en inofficell variant av LineageOS som heter DivestOS och ska skilja sig rätt mycket från LineageOS. Jag vet egentligen inte mer om det än att det finns.

PostMarketOS är också intressant att hålla koll på. Det är Linuxbaserat, utgår från Alpine Linux som finns för vanliga datorer. De har som många av de andra alternativa operativsystemen listor på sin hemsida med en matris över ett antal telefonmodeller som fungerar mer och mindre med PostMarketOS, och i matrisen framgår status för olika funktioner per telefonmodell som har något stöd i PostMarketOS. Min bedömning är att PostmarketOS inte är moget idag för dagligt bruk av vanliga användare.

Mobian är ett operativsystem under utveckling relaterat till Linuxoperativsystemet Debian. Som jag förstår så har man ännu inte kommit så långt att det är något att tänka på att använda till vardags ännu. I detta sammanhang bör Droidian nämnas, ett GNU/Linux ovanpå Mobian med målet att kunna köra Mobian på Android-enheter. Också för Droidian finns få telefoner i dagsläget. Eftersom jag tycker Debian är ett bra operativsystem för datorn så är jag personligen lite extra nyfiken på att följa och gärna testa Droidian på någon av de telefoner där det verkar fungera hyggligt.

I förbifarten vill jag nämna KaiOS. Det är ett operativsystem jag vet väldigt lite om, mer än att det bygger på det numera nerlagda Firefox OS. Målet är att få till funktioner på enklare telefoner i en målsättning av internet för alla. Jag bedömer inte KaiOS som intressant på svenska marknaden.

CalyxOS är ett Androidbaserat säkerhetsfokuserat operativsystem som fungerar för ett antal Google Pixel-telefoner samt Fairphone 4. CalyxOS verkar vara användbart idag, jag känner till i alla fall en person som har det.

SailfishOS från finska Jolla är ett intressant operativsystem. Det är någon form av OpenSource-program, men jag har inte blivit riktigt klok på formerna eller hur det är uppbyggt. Det är i alla fall generellt kompatibelt med Androidappar. Det finns en fri version man kan ladda ner men också en betalversion och fungerar framför allt för vissa Sony-mobiler. Se också längre ner om Volla-telefoner. Betalversionen är som jag förstår att man köper SailfishOS, men de säljer inte telefoner med det förinstallerat, åtminstone inte som öppen webbhandel. Jag känner inte till att något annat företag säljer färdiga med SailfishOS. SailfishOS bedömer jag som användbart idag.

Så till ett intressant alternativ från /e/ foundation. Det är en avgooglad Android, baserad på LineageOS och ASOP (Android Open Source Project). Från Murena kan man köpa telefon med /e/OS installerat. Det är framför allt Fairphone 4 och Murena One som finns att köpa med /e/OS, samt några andra telefonmodeller som är refurbished. /e/OS tillhandahåller appar med sin App Lounge, där de skriver att det mesta från Google Store finns. App Lounge hämtar från Google Play Store (commercial apps), F-Droid (open source apps) och från Progressive Web Apps. Här är alltså ett exempel på telefon med alternativt operativsystem som finns att köpa klappat och klart, idag!

Så kommer jag till Ubuntu touch som jag tycker är ett riktigt intressant Linuxbaserat operativsystem. Som namnet antyder är det nära kopplat till operativsystemet Ubuntu för bordsdatorer. Ubuntu Linux är fritt men utvecklas under företaget Canonicals beskydd. Som jag förstår var det också de som startade Ubuntu touch, men att det numera är ett fristående projekt om än att det bygger på Ubuntu Linux. Ubuntu touch fungerar idag som jag uppfattar användbart och kanske helt ok med ett mindre antal telefoner och en lite längre lista där det fungerar i viss mån. Bland annat några Fairphone och Volla (se nedan) ligger bra till.

Volla med sitt VollaOS är från Tyskland där man även har produktion av sina telefoner. Jag tror jag minns när de startade för några år sedan med crowdfunding. VollaOS är Androidbaserat, opensource. Volla har onlinebutik med sina egna telefonmodeller med sitt egna operativsystem. I VollaOS ingår installerat (se mer längre ner) Aurora store och F-Droid, och man kan också installera apk-paket från "nätet". Detta finns alltså också här och nu att köpa klappat och klart! Volla har dessutom ett officiellt samarbete med Ubuntu touch. När man köper en Volla-telefon så kan man välja att få den med Ubuntu touch operativsystem istället för med VollaOS. Det finns mer intressant med Volla. För när man köper telefonen med VollaOS så har den inbyggt stöd för multiboot. Dvs på minneskortet som man kan sätta i telefonen kan man själv installera ett eller flera extra operativsystem, och när man startar upp så väljer man vilket man vill använda just nu. Multiboot bör vara möjligt på andra telefoner också med minneskort, men VollaOS ser ut att vara väl förberett för att smidigt hantera multiboot. Det betyder att man själv kan installera tex Ubuntu touch som ett andra operativsystem på telefonen. Och eftersom man kan köpa telefonen med bara Ubuntu touch, så torde detta Ubuntu touch operativsystem vara moget nog för att börja användas. Även SailFish ska nu fungera på Volla enligt Vollas egna blogg. Riktigt intressant med ett Volla OS och sedan ett eller flera operativsystem till att utforska!

GrapheneOS (tidigare CopperheadOS) har funnits ett bra tag. Det är open source och fokuserat på integritet och säkerhet. De vanliga Google-funktionerna är exkluderade (jag citerar "GrapheneOS will never include either Google Play services or another implementation of Google services like microG. It's possible to install Play services as a set of fully sandboxed apps without special privileges via our sandboxed Google Play compatibility layer."). Dock, GrapheneOS finns endast för ett antal Pixel-telefoner.

Iodé är ännu ett operativsystem som är Androidbaserat och open source. De marknadsför sig som att operativsystemet är utvecklat inom EU (Europeiska Unionen). De säljer telefoner med iodé installerat: Nya telefoner från Teracube och Fairphone samt begagnade "refurbished" telefonmodeller från några andra fabrikat. Operativsystemet går också att ladda ner och installera själv. De skriver att sina inkomster enbart kommer från telefonförsäljningen men också att man kan donera till dem. De skriver att de aldrig har access till min personliga data. Jag har i alla fall hört av en svensk användare som använder Iodé som tycker det fungerar bra utan problem; även BankID fungerar (dock förtäler inte min information om aktiveringsproblematiken med NFC vid skanning av ID-kort/pass, som många sett problem med på /e/OS på senare tid även gäller Iodé eller ej. Det är ungefär vad jag vet om detta operativsystem.

NemoMobile är det senaste operativsystemet som jag hört om. Det bygger på Manjaro Linux. Manjaro är ett GNU/Linux operativsystem som finns för "vanliga" datorer. De mobiler som de listar som stöds är PinePhone och Volla Phone - något oklart för mig vilken av deras mobiler. Utifrån Nemos hemsida är det idag ganska mycket som saknas för att Nemo ska fungera att praktiskt använda som dagligt operativsystem på både PinePhone och Volla Phone. Men jag har läst att LinuxNordic (näthandel i Danmark, säljer endast i Danmark ) kan skeppa Volla 22 med NemoMobile förinstallerat.

Mer om appar

Så var det då detta med appar. Dels så finns det förstås appar som "följer med" operativsystemet liksom egna i deras egna bibliotek. Använder man ett Linux operativsystem är det bättre att använda Linuxappar än Androidappar.

Men vad finns det då mer än Google Play för Android?

Mest välkänd för Android torde vara F-Droid, som enbart består av fria öppna program.

Aurora Store ska vara Google Play-appar. Saknas ska en del appar göra som tränger djupare ner i Google-Androiden. Sedan går det inte heller vad jag förstår att enkelt hantera köp i appar, och jag är också oklar hur man öht köper appar från Aurora store - det kanske går men jag vet inte. Jag är nyfiken om program som BankID möjligen skulle kunna finnas i Aurora store.

Aptoide är ännu en programbutik som jag hört i alla fall en som använt och Aptoide själva skriver att de har mer än 300 miljoner användare. Det är intressant att där listas BankID! Aptoide kan mycket väl vara seriös och säker att använda, men jag vill nog höra mer om den innan jag använder den.

Detsamma kan sägas om ApkPure som är en annan Androidbutik som jag inte känner till närmare.

Så om vi övergår till appar för Linuxbaserade operativsystem. Dels finns det då möjlighet att använda allsköns Linuxprogram och html5-baserade appar kan också finnas (t ex Librem 5 har det).

Det finns också möjligheter att komma åt Androidappar i Linux. Tidigare fanns projektet Anbox - Android in a box. Anbox är numera ett vilande eller parkerat projekt och är inte längre intressant. Istället är det intressant att titta på Waydroid och kanske också Anbox Cloud.

Waydroid är ett containerbaserat system för att köra Android och Androidappar i vanlig Linux. Som jag förstår så är Waydroid relaterat till Wayland-protokollet vilket verkar kunna ställa tlll det för en del Linux-operativsystem eftersom Wayland idag ännu inte stöds generellt. Men Waydroid är alltså något som ska kunna användas såväl på Linux bordsdator som på en Linuxmobil. Ovanpå Waydroid behöver man återigen som jag förstår lägga något programbibliotek såsom F-Droid. Waydroid riktigt intressant tycker jag!

Anbox Cloud handlar om att Android läggs i ett moln där apparna körs och sedan används på vilken enhet som helst. Alltså som jag förstår det på samma vis som när man t ex kör officeapplikationer på en server men som visas på den egna datorn, eller som ett vanligt Linuxsystem som också finns att köra från molnet. Säkert intressant men knappast för att som privatperson hantera sina Androidappar. Eller vem vet, om det skulle gå att köra Anbox Cloud t ex mha av en enkortsdator som Pi som man har hemma och som man låter sina egna mobiler arbeta mot.

Här är vi idag

Denna artikels genomgång är baserad på vad jag känner till och som verkar intressant för mina önskemål. Det finns det faktiskt en del som är användbart redan idag och det finns hopp om mer framöver. Som synes i revisionshistoriken längst ner uppdaterat och kompletterat flera gånger.

Det finns alltså Androidbaserade operativsystem som är utan Google och det finns rena Linuxbaserade operativsystem. Det tycks finnas telefoner som fungerar som dagliga telefoner utan att man är datorexpert.

Det finns också många appar. Men om det går att få till specifika appar såsom BankID och Swish, på en fri Androidbaserad eller Linuxbaserad mobil är oklart för mig i dagsläget. Det verkar som det behöver utforskas praktiskt för att verkligen få veta.

Telefoner med alternativt OS förinstallerat; 4G och 5G

Ingen av dessa färdiginstallerade mobiler nedan går såvitt jag vet att köpa i Sverige utan måste beställas från utlandet.

Från samtliga nedan så finns det telefonmodeller med en bättre grad av reparerbarhet, inte minst kan man själv byta batteret.

Vill jag att det ska vara en 5G-telefon, så är det Fairphone 4 med /e/OS från Murena, eller en Fairphone 4 från Iodé. Iodé har också begagnade modeller, refurbished, med 5G, såsom Pixel 5 och 6 men också från fler tillverkare.

En sidnot innan köp från utlandet är att kolla så frekvensbanden stämmer med vad som finns i Sverige.

Med reservation för att jag missat något jag borde sett och vad jag inte hittat. Jag har noterat att det också finns oberoende återförsäljare och som kanske också installerar, men jag tar inte med det jag sett här och nu.

Androidbaserat

Murena med /e/OS (egna Murena One och från andra telefontillverkare bl a Fairphone).

Iodé med iodé OS (nya och begagnade telefoner, inget eget märke)

Volla med VollaOS (egna Vollatelefoner, ett par modeller). Denna bör vara ganska enkel att komplettera med Ubuntu touch och på så vis även ha en Linuxbaserad telefon.

Linuxbaserat

Purism med PureOS (egna Librem 5 och Librem 5 Made in USA).

Volla med Ubuntu touch (egna Vollatelefoner, ett par modeller).

Experimentlusta

Pine64 med deras Pinephone Pro är en intressant telefon. Den fungerar också som en referenstelefon för utveckling av många alternativa operativsystem. Jag kan inte se den som alternativ som enda telefon, men för den som vill testa och hänga med i utvecklingen är den spännande.

Installera själv

Ett alternativ är att ta en Google-Android-telefon och själv byta till ett alternativt operativsystem. Man bör vara medveten om att det finns risk att telefonen blir obrukbar när man gör detta, att man inte heller kan gå tillbaka till originaloperativsystemet.

Som jag förstår det så finns det möjlighet att på detta vis få en telefon för alldagligt bruk. Men många av alternativen idag är också begränsade där långt ifrån alla av telefonens funktioner kommer att fungera.

Notera också att för Apples iPhone finns såvitt jag vet ingen väg framåt att byta operativsystem.

Android på datorn

Även utan telefon så går det att installera Waydroid på en Linuxdator för att se hur Android, App-butiker och appar fungerar i Linuxmiljö. Intressant möjlighet för att testa konceptet, men också en möjlighet för att faktiskt använda Androidprogram.

Läs fortsättningen

Läs fortsättningen När jag testar Waydroid på en Linux laptop.

Nytt: /e/ OS klarar BankID och Swish

Efter att jag publicerat den tredje artikeln i serien (Jag testar Waydroid på en Linux laptop med GAPPS-Android (Google Apps)) så berättade en Mastodon-kontakt för mig att denne använder /e/OS med en Fairphone 3 och att den fungerar utmärkt med både BankID och Swish. Riktigt rolig information som ger mig än mer lust att pröva /e/OS.

Ännu lite mer om BankID på /e/ OS. Numera för att installera/ominstallera BankID krävs det ibland att man identifierar sig med sitt pass eller Nationella ID-kort mha NFC (närfältskommunikation). Detta verkar vara under införande och olika banker tycks ha kommit olika långt i införandet och det kan spela roll om man har något annat aktivt Mobilt Bank-ID eller inte. Förutom att det kräver att ens apparat har NFC, så tycks i dagsläget /e/ OS inte klara av detta. Min bästa enkla förklaring är att /e/ OS har något som kallas microG, som försöker replikera vad diverse Google-mjukvara gör (för mig på liknande vis som mjukvaran Wine och CrossOver som är användarvänlig Wine-applikation gör för att man ska kunna köra Windows-program på macOS, ChromeOS och Linux utan att ha Windows), men att microG inte klarar av att replikera allt eller perfekt. Och då är min förklaring att det är något i detta med hur BankID har implementerat NFC-kollen av id-handlingen görs av Google-mjukvara som microG inte klarar av i dagsläget. Generellt ska man kunna mha telefonsamtal till banken eller besök på banken få igång sitt Mobilt BankID om man saknar NFC på apparaten, eller om man inte har sådan ID-handling, men om det går att lösa om problemet beror på att man använder annat operativsystem vet jag inte.

Jag har själv nu själv installerat /e/ OS på en telefon och jag fastnade inte i kontroll av ID-handling utan mitt Mobilt BankID gick bra att aktivera. Jag ska skriva mer om min erfarenhet av /e/ OS i planerade kommande separat artikel. Dock har jag haft kontakt med en annan person som fastnade där.

Nytt om Volla och VollaOS

Efter kontakt med Volla på Mastodon, så har de undersökt att BankID och Swish finns i deras telefon, och tycks fungera enligt dem. Detta är inte bekräftat av någon som verkligen använt programmen, men är verkligen lovande. Förmodligen finns dock samma problem med id-handlingskontroll som jag beskriver ovan bland nytt för /e/ OS.

Jag har också läst mig till att hårdvaran Volla-telefon utvecklas och tillverkas av det tyska företaget Gigaset. Vollatelefonerna verkar i stort eller helt vara telefoner som Gigaset har med vanlig Android, men med Volla-skal.

Mer nytt: Nu har jag själv testat /e/ OS

Läs också gärna Operativsystemet e OS i min mobil - mina första veckor.

Henrik Hemrin

19 februari 2023

Reviderat 20 februari 2023: Kompletterat i kapitlet "Men varför ska man ha något annat?" efter återmatning i dialog på Mastodon/Fediverse.

27 februari 2023: uppdaterat med länk till nästa artikel i ämnet.

28 februari 2023: uppdaterat med nyheten för mig att /e/OS klarar BankID och Swish.

3 mars 2023: kompletterat med Droidian och KaiOS.

8 mars 2023: kompletterat med "Nytt om Volla och VollaOS".

25 mars 2023: kompletterat med GrapheneOS.

27 mars 2023: kompletterat med iodé OS, samt uppdaterat angående 5G mm.

23 april 2023: kompletterat "Nytt: /e/ OS klarar BankID..." med mer information. Lagt kort kommentar som refererar till föregående under Nytt om Volla och VollaOS.

26 maj 2023: kompletterat med min nya artikel under rebriken "Mer nytt: Nu har jag själv testat /e/ OS.

6 september 2023: kompletterat med NemoMobile, tips om Matrixgruppen "fria mobiler" och lite komplettering av Droidantexten.

10 september 2023: gjort några små kompletteringar för LineageOS och Iodé.

Comments powered by CComment

- on the web since 1998!

Human beings are very much the same, all over the world. Individuals are different. Advocate of human rights and real democracy for everyone.

© Copyright Henrik Hemrin

RSS feeds: Kunskap - Knowledge Ι Wisdom - Vishet Ι Walking to Linux Ι Mastodon

Contact and follow: Mail Ι Mastodon Ι Pixelfed Ι LinkedIn

Integritet - Privacy
Sitemap