• Begagnade företagsdatorer, plattor, mobiler som är rekonditionerade är ett bra alternativ till att köpa nytillverkat - för privatpersoner, föreningar, företag och offentlig verksamhet

  • Förläng datorns liv genom att byta till ett Linux operativsystem när datorn börjar bli trött

Elektroniktillverkning är inte "gratis" för miljön, vare sig när det gäller koldioxid eller andra miljöaspekter. Visst kan man återvinna och göra det lite bättre. Men ännu bättre är om utrustningen först används längre än den ofta görs idag.

Det är ett slag för att använda IT-utrustning längre som ligger bakom mina funderingar i denna artikel. 

Begagnad IT-utrustning

Bäst är att använda datorn, mobilen, plattan, skärmen med mera som man redan har. 

Men om man inte har någon, behöver en till, eller en bättre, så finns det också begagnade att köpa.

Det finns förstås att köpa från privatpersoner liksom i diverse andrahandsaffärer. 

Jag vill föreslå att köpa begagnad IT-utrustning som är återanvänd, efter att ha använts på företag och liknande. Jag har själv handlat återanvänd IT-utrustning från två firmor som jobbar med att återanvända IT-utrustning, Arrow och Inrego. Arrow la under 2019 ner den här delen av sin verksamhet. Det finns fler företag som säljer på liknande vis.

Köper man IT-utrustning på det här viset är det rekonditionerad utrustning, genomgången, vissa delar kan vara bytta och den är rensad på data och som säljs med garanti. Till exempel bärbara datorer som används som företagsdatorer är generellt mer robust konstruerade, bra kvalitet, än de som säljs i detaljhandeln.

Det finns alltså flera skäl att titta på dessa begagnade datorer. 

Även begagnade mobiler och surfplattor, skärmar, dockstationer och andra IT-tillbehör finns. 

Operativsystem som kräver mindre av datorn gör att den går att använda längre

Nyligen slutade Microsoft att göra uppdateringar av Windows 7, det är en säkerhetsrisk att använda Windows 7. Även om man gratis får Windows 10 så kanske din dator är för dålig att uppgraderas.

Men kanske du inte behöver köpa ny dator bara för att du inte kan använda Windows 7 längre. Eller vad du nu har för operativsystem som gör datorn för svag. 

Det finns en annan familj av operativsystem än Microsoft Windows, Apple macOS och Google ChromeOS. En familj av operativsystem där flera varianter klarar sig med betydligt mindre datorresurser för samma jobb. En laptop som är trög eller omöjlig med Windows 10 kan bli som ny om du byter till någon variant av Linux operativsystem. Resursbehoven skiljer sig mellan olika Linux operativsystem. 

Det finns mängder av varianter av Linux operativsystem, och de flesta är gratis. Liksom mängder av gratis och fria program för alla tänkbara ändamål - en del finns bara för Linux medan andra program även finns för macOS eller Windows. I många fall uppskattas det om man donerar lite pengar så arbetet går att driva vidare.

Faktiskt går en hel del Windowsprogram går också att köra på Linux med hjälp av ett program som heter Wine (eller till exempel den kommersiella programvaran CrossOver som bygger på Wine).

Ändå är det väl ändå så att du kommer att sakna en del program du är van vid, vilket förstås kan vara ett problem och ett steg att komma över. 

Har du utrymme på hårddisken kan du behålla Windows och samtidigt ha Linux, och välja vilket du vill starta upp. 

Jag lärde mig själv en läxa med en ny, billig Windows 10 knädator som redan från början hade svårt att klara av uppdateringar av operativsystemet. Och där jag bara efter något år fick ge upp att uppdatera Windows 10 p.g.a. så liten hårddisk. Jag kastade sedan ut Windows 10 och installerade Linux Mint, och nu är det inga problem att hålla den uppdaterad och den fungerar bra med inte allt för tunga program. Jag fick en Cheap laptop reborn

Förr i världen var Linux krångligt. Och det måste sägas, att det är lite krångligare med Linux. Men vissa Linux-varianter är verkligen inte speciellt svåra och "känns som Windows" att använda. Själv har jag hitintills främst fastnat för Linux Mint. Till dagligdags använder jag ännu macOS, men tittar allvarligt att på sikt främst använda Linux. Linux Mint har många användare, är väldigt stabilt och enkelt att komma igång med om man är van vid Windows eller macOS.

Är du inte datoranvändare med mer vana att fixa strul med din dator själv, så ska du kanske ta hjälp av en bekant att installera det nya operativsystemet. Och innan du gör det, se till att du har backup på allt först. 

Operativsystem för surfplattan och mobilen

Jo, det finns Linux också för surfplattor och mobiler, såsom det fria Lineage OS som är baserad på Android. Dock är det inte lika utvecklat att lätt installera det som Linux på datorn, och även mer klurigt vilka mobiler som  klarar vilka system.

Flera spännande projekt med mobiltelefoner utvecklade för Linux pågår, inte minst PinePhone från Pine 64 och Librem 5 från Purism. Bägge kommer ha löstagbart batteri, integritetsfunktioner med mera som gör att delar kan bytas ut och med ett operativsystem som gör telefonen användbar längre. Appar som vi vanliga användare vill ha tror jag blir ett problem, det är ett aber. Därför tror jag dessa telefoner bara kommer vara intressanta för entusiaster och integritets- och säkerhetsmedvetna. Kanske bryter de ny mark för mer hållbara och integritetssäkra telefoner.

Medan en dator relativt enkelt kan konverteras till Linux operativsystem är dagsläget alltså sämre för mobiler och surfplattor - min bedömning är att det är mer för entusiaster tills vidare. 

Henrik Hemrin

13 februari 2020


Not: ChromeOS är faktiskt Linuxbaserat, liksom Android. Och macOS är släkt med Linux. När jag talar om Linux här menar jag snarast fri- och öppen programvara baserad på Linux. Och när Linux används som operativsystem på en dator, så brukar det mer korrekt benämnas GNU/Linux; Linux är bara själva kärnan.

Comments powered by CComment

- on the web since 1998!

Human beings are very much the same, all over the world. Individuals are different. Advocate of human rights and real democracy for everyone.

© Copyright Henrik Hemrin

RSS feeds: Kunskap - Knowledge Ι Wisdom - Vishet Ι Walking to Linux Ι Mastodon

Contact and follow: Mail Ι Mastodon Ι Pixelfed Ι LinkedIn

Integritet - Privacy
Sitemap